Szövetkezeti tájékoztató 2016 június
Dátum: 2016. July 04. Monday, 14:58
Rovat: Felhívás


Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete Tájékoztatója

„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 
(gróf Széchenyi István)

Tisztelt tagjaink!

Rövid beszámolóval tájékoztatjuk azon tagjainkat, akik az Igazgatósági, illetve a közgyűlésen nem tudtak jelen lenni. Az Igazgatósági értekezletre 2016-05-23.-án, a közgyűlésre 2016-05-27.-én került sor. 
A 2015. március 6.-án alakult új szövetkezetet a cégbíróság 2015. április 29.-én jegyezte be. A szövetkezet alapításának célja a korábbiakhoz hasonlóan a tagok által megtermelt szőlő- és bortermék integrált értékesítésének megszervezése, a tagok jövedelem viszonyainak javítása, a tevékenységhez kapcsolódó piaci munka nonprofit jellegű formában való végzése.


Az alapítók a 2015. évre a következő kiemelt feladatokat határozták meg. Minimum 100 millió Ft nettó árbevétel elérése. A taglétszám bővítése, minimum 400ha terület- integráció megvalósítása. Hatékony érdekérvényesítő képesség kialakítása. Tagság jövedelem-termelő pozíció folyamatos erősítése, pénzügyi likviditás, tartós biztosítása.
A kitűzött célok a beszámoló időszakában az alábbiak szerint realizálódtak.
   
A 20 fős alapítói taglétszám 143 főre bővült. A tagság által művelt ültetvényfelület 540ha. A tervezett 100mFt nettó árbevétel tényadata 297mFt. Tagjaink 3419 tonna szőlőt értékesítettek a szövetkezeten keresztül. Az átlagár 85,55Ft/kg volt a vörös és fehér szőlőkre vetítve. 2014-ben ez az átlagár 80,98Ft/kg volt. A betakarított szőlő minősége cukorfok tekintetében lényegesen jobb volt, több mint 2,5 mustfokkal meghaladva a 2014 évi átlagot. A korai illatos szőlőfajták (Irsai, Cserszegi) felvásárlásánál kartelgyanus helyzet alakult ki, igen nyomott áron (80-90Ft/kg között) kerültek ezek a fajták felvásárlásra, amelyek a korábbi években mindig 100Ft/kg feletti áron kerültek értékesítésre. Szakmailag teljesen nonszensz helyzet alakult ki, mivel a szüret második felére a Bianca szőlőfajtát, mint tömegfajtát, magasabb áron kezdték felvásárolni, mint a minőségi fajtákat.
A kisebb ültetvényfelülettel rendelkezők száma egyre csökken. Az ültetvénytelepítési kedv elsősorban azokra a tagokra korlátozódik, akik hosszabb távon is szőlő-borral kívánnak foglalkozni.

A tagság az alapszabályban meghatározott 1%-os működési ktg hozzájárulást megfizette.
A szövetkezet a 2015 évi gazdálkodását a társasági adó megfizetése után nyereségesen zárta.     

Az AKG-ra az előző kiírás során nagy volt a túljelentkezés, nem mindenki jutott támogatáshoz, illetve aránytalanul oszlott meg a forrás az ágazatok között. Ezért újabb, 40 milliárd forintos alapot nyitnak meg a kertészeteknek és az állattenyésztőknek. A kertészeknek szánt pályázat már a nyáron kiírásra kerülhet. Bővebb információkat IDE kattintva olvashat a témában.

A szövetkezet tagjai kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten is (helizsmgsz@gmail.com, vagy a sandor.kaplany@t-email.hu) kereshetnek bennünket. A www.aranysarfeher.hu weblapon is igyekszünk friss információkkal segíteni tagjaink tájékozódását.  

Vezetőség                                                        


A hír tulajdonosa: Arany sárfehér Szövetkezet
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher

A hír webcíme:
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher/modules.php?name=News&file=article&sid=360