Szövetkezeti tájékoztató 2016 május
Dátum: 2016. July 04. Monday, 14:53
Rovat: Felhívás


Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete Tájékoztatója

 

„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


Tisztelt tagjaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Helvécia- Izsák Mg-i Szövetkezet Igazgatósági értekezletét 2016-05-23.-án, 10h.-kor, Izsák Gazdaköri teremben, a közgyűlést 2016-05-24.-én, 16h.-kor Helvécián a művelődési házban tartja. Határozatképtelenség esetén változatlan napirendekkel, tekintet nélkül a megjelentek létszámára 2016-05-27.-én 16h.-kor tartja a közgyűlést. A meghívók a napirendi pontokkal, névre szólóan kipostázásra kerültek. 
Az Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezet Igazgatósága 2016-05- 27.-én 16h.-ra (Izsák, Gazdaköri terem), hívja össze a közgyűlést, amely határozatképtelenség esetén 2016-05-31.-én 16,30h-kor kerül megtartásra. A meghívók a napirendi pontokkal, névre szólóan kipostázásra kerültek. 


Az egységes agrártámogatási kérelmek szankciómentes benyújtási határideje meghosszabbításra került, hasonlóan a fagykárok lejelentési határidejével együtt. Tájékozódni a falugazdásznál lehet.


Május végére lesznek pontos adatok a fagykár okozta terméskiesés mértékéről. A kárenyhítési alapban 24 milliárd forint van, ebből az összegből azok a gazdák részesülhetnek, akiknek a vesztesége eléri a 30 százalékot. A fagykár az ország területét mozaikszerűen érintette. A szőlő mellett, a gyümölcs ültetvények is jelentős kárt szenvedtek. Területi eloszlását tekintve Somogy, Zala, Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább a tavaszi fagyok.


A szőlőültetvényekben a vártnál hamarabb jelentkeztek a lisztharmatfertőzések. Az előrejelzés szerint a mostani hűvös időben a szőlő virágzása sem lesz túl korai, ezért bőven van ideje a kórokozónak a felszaporodásra, és közben további aszkospórás fertőzések következhetnek be. A gazdáknak korábban kell védekezniük olcsó, kéntartalmú szerek használatával; a mostani megelőzés költsége töredéke egy későbbi növénygyógyító beavatkozásnak.


Megjelent a 44/2016. (IV. 28.) SZÁMÚ MVH KÖZLEMÉNY a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet szerinti támogatás igényléséről és a 2016. évi „Támogatási kérelem" nyomtatvány közzétételéről https://www.mvh.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/44-2016-iv-28-szamu- mvh-kozlemeny Támogatás kérelem benyújtása legkésőbb 2016. augusztus 15-ig. A benyújtás helye: a területileg illetékes, növényvédelmi igazgatási hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal. A támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem benyújtása kizárólag postai úton történhet.


A szövetkezet tagjai kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten is (helizsmgsz@gmail.com, vagy a sandor.kaplany@t-email.hu) kereshetnek bennünket. A www.aranysarfeher.hu weblapon is igyekszünk friss információkkal segíteni tagjaink tájékozódását.   


Vezetőség                                                          A hír tulajdonosa: Arany sárfehér Szövetkezet
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher

A hír webcíme:
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher/modules.php?name=News&file=article&sid=359