Szövetkezeti tájékoztató 2016 április
Dátum: 2016. April 20. Wednesday, 21:27
Rovat: Felhívás


Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete Tájékoztatója

„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


Tisztelt tagjaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy május második felében, Igazgatósági-, és Tagi közgyűlést tartunk. Meghívót és a programot az időpont, és a hely megjelöléssel, névre szólóan postázzuk. Az európai források 2020 utáni várható csökkenése, illetőleg az USA és az EU között aláírásra kerülő szabadkereskedelmi megállapodás miatt is különösen fontos lesz a szövetkezeti együttműködések megerősítése, a közös gondolkodás, és érdekek mentén történő magasabb szintre emelése. A közgyűlés szakmai program részében e kérdések áttekintésére is lehetőséget biztosítunk.  APtk.nak a szövetkezeteket érintő eddigi, és a kormányzati szinten már előkészített változásairól szintén tájékoztatást kívánunk adni. Tekintettel arra, hogy a civil szervezetek alapszabályi megfelelésére vonatkozó határidő 2017. március 15.re módosult, így várhatóan az ősz folyamán kerül sor egy rendkívüli közgyűlés keretében az alapszabály, és az időközben felvetődő kérdéseknek közgyűlési szintű megvitatására. 


Termés- és árprognózis rendszert hoz létre az ipari meggy piacán a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azért van szükség az új rendszerre, mert az utóbbi időszakban a hazai piacon olyan nagy volt az áringadozás, hogy ahhoz az ágazati szereplők nem tudtak alkalmazkodni. A szőlőtermelők részéről hasonló kezdeményezés várható.


Helyi Termék Kézikönyv címmel újabb információs kiadványt jelentetett meg a NAK. 

A kézikönyv elkészítését az indokolta, hogy hazánk támogatja azt az európai uniós kezdeményezést, miszerint az országok belső piacait belső termelésből kell ellátni. Ezért is fontos, hogy a Magyarországon megtermelt termékeket itthon dolgozzuk fel és értékesítsük, ezzel is élénkítve a nemzetgazdaságot. „A helyi termékek előállításával hozzájárulunk környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez, és a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez” – mondta a NAK elnöke.

A kézikönyv bemutatja a helyi termékek előállításának feltételrendszerét, az értékesítés lehetséges változatait, a helyi piacoktól a falusi vendégasztalokon át a közétkeztetésig. Ehhez szorosan kapcsolódva részletezi a termékek védjegyezését, az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait, valamint az élelmiszerjelölés legfontosabb tudnivalóit. Külön fejezet foglalkozik az adózási ismeretekkel, amely a legkedvezőbb vállalkozási forma kiválasztásában is segítséget nyújt. A kézikönyv a NAK megyei igazgatóságain, illetve elektronikus formában a kamara honlapján is elérhető.

A szövetkezet tagjai kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten is (aranysarfeher@sv-net.hu) kereshetnek bennünket. A www.aranysarfeher.hu weblapon is igyekszünk friss információkkal segíteni tagjaink tájékozódását.   


Vezetőség                                                         A hír tulajdonosa: Arany sárfehér Szövetkezet
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher

A hír webcíme:
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher/modules.php?name=News&file=article&sid=358