Szövetkezeti tájékoztató 2016 február
Dátum: 2016. March 30. Wednesday, 15:26
Rovat: Felhívás


Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete Tájékoztatója

„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


NAIK, SZŐLÉSZETI ÉS BORÁSZATI KUTATÓINTÉZET, KECSKEMÉTI KUTATÓ ÁLLOMÁS TÁJÉKOZTATÓJA.

Mielőtt metszeni kezdene, győződjön meg szőlőtőkéinek állapotáról rügyboncolásos mikroszkópos vizsgálattal. A rügytermékenység (RTE) és atkafertőzöttség együttes vizsgálatához hektáronként 5 db, olyan 12 rügyes (1-12. rügy), csercsappal együtt begyűjtött vessző szükséges, amit metszéskor biztosan fennhagynának. Ez egyben a minimális mintamennyiség, amit lehetőség szerint a parcella két átlója mentén kell megszedni. A vesszőket feltisztítva és jól záró műanyagzsákba csomagolva, hűvös körülmények között kell a laboratóriumba beszállítani. A mintákat fajtánként és művelésmódonként külön kell gyűjteni. A vizsgálat díja mintánként 5.000 Ft + ÁFA (Nagyobb mintaszám esetén egyedi árajánlatot adnak) A vizsgálatokat előzetes egyeztetés alapján végzik! Kérik, keressék Szabóné Bukor Erikát, +36-70-491-8940, bukor.erika@szbki.naik.hu telefon illetve email címen.
ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNYOK

Több százezer gazdálkodót érintenek azok a változások, amelyek az őstermelői igazolványokra vonatkoznak. Januártól a megújult szabályozást kell alkalmaznia annak, akinek igazolványa lejár vagy újat akar kiváltani. A falugazdászok továbbra is a termelők segítségére lesznek az ügyintézésben, de már kötelező lesz a meghatalmazás. A korábbi papírok legfeljebb év végéig érvényesek. A kártyaalapú igazolványok megkönnyítik az ellenőrzést, ha pedig megrongálódik, akkor pótlásukért februártól már fizetni kell. Az új okmány postán érkezik vagy személyesen lesz átvehető.


FIATAL GAZDÁK A KERTÉSZETBEN

A kertészettel foglalkozó fiatal gazdálkodók támogatási szempontból kedvező helyzetben vannak – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Fiatal gazdák a kertészeti termelésben címmel készített tanulmány bemutatóján, sajtótájékoztatón.

Ismertetése szerint közvetlen támogatásból mintegy 20 ezer forintnyi többlettámogatáshoz juthatnak hektáronként, és a termeléshez kötött támogatásokból is pluszforrásokhoz férhetnek hozzá. Ez utóbbi esetben a zöldségeknél hektáronként 67 000, ipari zöldségnél hektáronként 52 500, ültetvényeknél pedig hektáronként 96 000 forinthoz. Mindez évente az ágazat számára mintegy 10 milliárd forintot jelent évente 2020-ig - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében nemrégiben 66,5 milliárd forintos pályázható támogatást hirdettek meg a kertészeti ágazat számára. Ezek a pályázatok az ültetvénytelepítéstől, az üvegház-fejlesztésen át, a gyógy- és fűszernövények termeléséig számos jogcímre benyújthatók. A fiatal gazdák az átlagos támogatási arányon (intenzitáson) felül 10 százalék többlettel számolhatnak. A kertészeti ágazatban Magyarországon a fiatal gazdák aránya meghaladja a 10 százalékot, ez a réteg az átlagnál kockázatvállalóbb, egyben nyitottabb az új technológiák, a környezettel kapcsolatos kérdések iránt - állapítható meg a kutatásból.FOLYTATÓDNAK A GAZDAESTÉK


Február 22.  17:00 Szőlő és víz kapcsolata

       Előadó: Dr. Németh Krisztina SzBKI Kecskemét

       Öntözéstechnika 

       Előadó: Vítor Vitorino Esparteiro IRRIVEP Kft


Február 29.     17:00 Agrárium helyzete és kilátásai a 2016-os gazdálkodási évben

                               Előadó: FM államtitkárság Kecskemét

         OTP finanszírozási megoldások az agráriumban

                               Előadó: Szabó István OTP

         Növény védelmi technológia

                               Előadó: Fekete János ADAMA Hungary Zrt 


Március 7.       17:00  Támogatások az agrárágazatban 2016.

          Előadó: Szegő Gábor MVH

                     Növény védelmi technológia

                                Előadó: Pecznyik Béla Malagrow kft 


Március 21.     17:00  Mezőgazdasági termelők adózása 2016.

                                       Előadó: Szabó Gábor NAV Kecskemét
A szövetkezet tagjai kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten is (aranysarfeher@sv-net.hu) kereshetnek bennünket. A www.aranysarfeher.hu weblapon is igyekszünk friss információkkal segíteni tagjaink tájékozódását.                                                                                                    

Vezetőség


                      
A hír tulajdonosa: Arany sárfehér Szövetkezet
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher

A hír webcíme:
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher/modules.php?name=News&file=article&sid=356