Szövetkezeti tájékoztató október
Dátum: 2015. December 15. Tuesday, 12:49
Rovat: Felhívás


Helvécia-Izsák Térsége Szőlő-és Bortermelőinek Mezőgazdasági Szövetkezete  Tájékoztatója

„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” 

(gróf Széchenyi István)


Szüret befejeztével, már biztosra mondhatjuk, hogy kiemelkedő nagy minőségű évek közé fognak tartozni a 2015-ös évjárat terméséből készült borok. A fajták zöme optimális időben került a feldolgozókba. Kár, hogy a helyi fajtánk az Eredetvédett Izsáki Arany sárfehér szőlőfajta, amely a nemzeti értéktárban és az EU központban, Brüsszelben is bejegyzett, az idén sem optimális időben került leszüretelésre. Pedig a fajta az igazi értékeit, csak akkor tudja megmutatni, ha teljesen beérve szüreteljük eredetvédett bornak. Ez igaz az önálló pezsgőalap esetében is.

 

Tagjaink szőlőtermése a becsült mértékben került feldolgozásra, a pontos fajta szerinti adatok a hónap végére pontosítódnak.

MTI hír, hogy „Csökkennek a szőlő és bortermelők, valamint a hegybírók adminisztrációs terhei október közepétől a Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendeletmódosítása nyomán.” Sajnos ez még mindig nem valós segítség az adminisztrációval túlterhelt a szakmát képviselő szakemberek számára.

Javasoljuk tagjainknak, hogy az induló agrár-környezetgazdálkodási programban vegyenek részt, mivel ez jelentősen javíthatja a szőlőtermelés nyereségességét.


Amit már korábban is jeleztünk a Sárfehér napok idei elmaradása miatt, október 29- és 30.-án szervezzük meg a XIV. Hungarikum Borok és Pezsgők Országos versenyét és a Borász fórumot Izsákon, az Arany Sárfehér Bor és Pezsgőrend, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Izsáki Hegyközség és Önkormányzat szervezésében.


Nevezhető fajták:

Arany sárfehér, Bakator, Bánáti rizling, Bianka, Budai zöld, Csabagyöngye, Csillám, Cserszegi fűszeres, Csomorika, Ezerjó, Ezerfürtű, Fekete leányka, Furmint, Generosa, Gohér, Hárslevelű, Irsai O, Járdovány, Jubileum 75, Juhfark, Kabar, Kadarka, Karát, Kékfrankos, Kéknyelű, Királyleányka, Kövérszőlő, Kövidinka, Leányka, Lisztes fehér, Mézes fehér, Mustos fehér, Néró, Olaszrizling, Pintes, Piros szlanka, Pozsonyi fehér, Rózsakő, Sárfehér, Szerémi zöld, Zalagyöngye, Zengő, Zenit, Zéta, stb.


A Kárpát-medence minden részéről továbbra is várjuk a fenti fajták mellett még fellelhető egyéb régi és újnemesítésű magyar fajtákból készült borok és pezsgők benevezését is.


A felhívás és a nevezési lapok a www.kunsagiborvidek.hu weblapról is letölthetők, vagy a Hegyközségi irodán átvehetők.


Minták átvétele:

2015. október 22.-ig 9:00 -14:00 között

Gyöngyössolymoson a Mátrai Hegyközségi Tanács irodájában (Gyöngyössolymos, Szabadság u. 118.)

Egerben az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa irodájában (Eger, Kőlyuktető.)

Tokajban a Tarcali Hegyközség irodájában (Tarcal, Fő u. 50.)

Badacsonyban NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnél (Badacsony, Római út 181.)

Szekszárdon a Szekszárdi Hegyközség irodájában (Szekszárd, Táncsics u.3.)

Izsákon a hegyközségi irodában (Izsák, Dózsa tér 3), 2015. október 27.-ig 8-16h között.

Postán: Izsáki Hegyközség, Izsák, Dózsa tér 3.


Az oklevelek és különdíjak átadására Izsáki Borász Fórum keretében 2015. október 30.-án a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége a XIV. Hungarikum Borok és Pezsgők Országos versenyének védnökei, képviselői jelenlétében kerül sor.

Benevezéseiket várva, védjük és mentsük közösen értékeinket.


Az újjá alakult szövetkezet tagjai továbbra is kereshetnek bennünket, kérdéseikkel, személyesen, telefonon, vagy interneten aranysarfeher@sv-net.hu, vagy tájékozódhatnak weblapunkon a www.aranysarfeher.hu oldalain az aktuális szövetkezeti eseményekről.  


                                                 VezetőségA hír tulajdonosa: Arany sárfehér Szövetkezet
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher

A hír webcíme:
http://hosting.vitae.hu/aranysarfeher/modules.php?name=News&file=article&sid=351