Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Levél Gyurcsán Ferenc Miniszterelnök Úrhoz

Közigazgatás

A társult termelői csoportok az alábbi levéllel fordultak Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrhoz az Agárdy pincészet tervezett megvásárlásával kapcsolatban:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Örömmel hallgattuk a 100 lépés programjában a mezőgazdaságra vonatkozó 7 pontról Önnek és a kormány tagjainak minapi bejelentéseit, melyben többször is hangsúlyozták az alulról jövő kezdeményezések fontosságát, a gazdák szövetkezésének és a régióban való gondolkodásnak a jelentőségét. Ezért bízunk benne, hogy elképzeléseink megvalósításában számíthatunk az Ön és kormánya támogatására.

Néhány szót magunkról:

Az izsáki Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete, az Orgovány és Térsége Szőlő-Bortermelők Szövetkezete valamint a Helvécia és Környéke Szőlőtermelőinek Értékesítő Szövetkezete államilag elismert termelői csoportok. Az állami elismerés elnyerése érdekében a három önálló szövetkezet egy hosszantartó társulási-együttműködési szerződést kötött, amely együttműködés azóta is fennáll és működőképes. A társulás által integrált termékpályás szövetkezés szőlőtermelő tagjainak száma 800 fő, az ültetvényfelület 2500 hektár. A 2005-re várható árbevétel 1 milliárd forint. A szövetkezeteink tagsága a Kunsági borvidék 19 településén él és dolgozik, számukra a szőlőtermelés ad mindennapi munkát és megélhetést.

Az már a jelenlegi helyzetben világosan látszik, hogy a termelői szervezetek csak abban az esetben maradhatnak fenn és szolgálhatják a termelők érdekeit, ha olyan feldolgozó és tároló háttérrel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a korszerű színvonalon feldolgozott, kiváló minőségű termék értékesítését.

Sajnos, önálló feldolgozó, vagy megfelelő integrátor híján, a termelői szerveződések nem képesek önálló szereplőként a piaci lehetőségek kiaknázására.

A társulás előtt most egy egyedülálló lehetőség nyílt, ami hosszú távon megoldhatná a térség szőlőtermelőinek gondját, és lehetővé válna a feldolgozottsági fok javításával, a piaci igényeknek megfelelően kialakított termékskálával a gazdaságos termék előállítása és értékesítése.

A térség központjában, Izsákon eladó Közép-Európa legnagyobb egy fedél alatti borászati, feldolgozó és tároló kapacitása, 200.000 hl tárolótérrel, 21.000 hl pezsgő erjesztő térrel, 10.000 palack/óra teljesítményű komplett palackozó technikával, ISO és HACCP minősítéssel. A bor-, a pezsgő- és az üdítőital gyártó részvénytársaság 99,5 %-a német tulajdonban van. Tulajdonosai az üzemet el kívánják adni. Megvásárlása esetén Nyugat-Európában évtizedek óta bevált és eredményesen ténykedő valódi termelői érdekeket képviselő szövetkezeti pincészetként működtetné a termelők közössége. Sajnos a tagok vagyoni helyzete nem teszi lehetővé, hogy nagyobb összegű tagi kölcsönnel hozzájáruljanak a pezsgőgyár 900 millió Ft-ért történő megvásárlásához, és a szükséges forgóeszköz megteremtéséhez.

A vételár nagy részét - támogatási lehetőségek hiányában - külső forrás bevonásával szándékozzuk előteremteni. Elsősorban a Kormány által meghirdetett Agrár Fejlesztési Hitelprogram keretein belül szeretnénk forráshoz jutni. A kedvezményes, állami garanciavállalású hitel jelentős mértékben lehetővé tenné célunk megvalósítását. Szándékunk a termelők érdekeit előtérbe helyező szövetkezeti gazdálkodás megvalósítása.

Az alapanyag-termelés, a feldolgozás, a piac együttes működtetése kiszámítható és biztos megélhetést jelenthet a szövetkezés tagjain túl a körzethez tartozó 4000 szőlőtermelő és családtagjai számára.

További előnyt jelent az is, hogy megmenthetővé válik az eredetvédelmileg leszabályozott, védett eredetű, helyi, tradicionális Arany sárfehér szőlőfajta, amit napjainkban is 2600 hektáron termesztenek Izsákon és környékén.

A szándékunk megvalósításához kérjük Miniszterelnök Úr megértő és segítő támogatását. Bízunk benne, hogy az üzem megvásárlása után előrebocsátott meghívásunkat elfogadja, hogy személyes köszönetünket a helyszínen is kifejezhessük.


Tisztelettel:

Oreskó Imre sk.
elnök
Arany Sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete
6070. Izsák, Dózsa tér 3.
20/5693783

Káplány Sándor sk.
ügyvezető elnök
Helvécia és Környéke Szőlőtermelőinek Értékesítő Szövetkezete
6034. Helvécia, Tábor u. 4.
30/9457181

Duráncsik Gyula sk.
elnök
Orgovány és Térsége Szőlő-Bortermelők Szövetkezete
6077. Orgovány, Kölcsey u. 2.
30/9559375
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Közigazgatás
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Közigazgatás:

Új Gazdálkodási Napló


     Hír értékelése
Értékelés: 2.62
Szavazat: 8


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc