Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Mit mutat a műszer? Legfrissebb védekezési tanácsok

Szőlészet
NÖVÉNYVÉDELMI HELYZETKÉP ÉS TANÁCSADÁS az Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete és az előrejelző rendszer működtetésében résztvevő Hegyközségek tagjainak

6.


Az elmúlt napok meleg időjárása kedvezően hatott a szőlőlisztharmat kialakulásához. A műszerek adatai alapján 100 % a fertőzés veszély. Az éjszakai lehűlések, a meleg nappalok, a nagy éjszakai páratartalmak erős lisztharmatfertőzést fognak produkálni.

Az időjárási tényezők azt eredményezik, hogy a lisztharmat nem a szokásos tünetekkel fog jelentkezni. Nevezetesen nem e levél felületén jelentkező lisztes bevonat lesz a jellemző tünet, hanem olajfoltok jelennek meg a levélen, mintha peronoszpórával néznénk szembe.

Ilyenek már több éve is voltak és a tünet felismerés hiánya miatt nagy járvány alakult ki. Ennek megfelelően felhívjuk a figyelmet a tüneti felismerésre. Amennyiben gondjuk akad, keressék fel az üzletekben a támogató szakembereinket, akik segítségükre lesznek.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a szőlőlisztharmat ellen azonnal védekezni kell !

Érzékeny fajtáknál (Ezerjó, Zalagyöngye, Leányka, Ezerfürtű, Jubileum 75, Karát, Rizling szilváni, Olasz rizling, Zöld veltelini, Zenit, Kadarka, Kékfrankos, Cardinal, Pannónia kincse, Szőlőskertek királynéja, Favorit, Narancsízű, célszerű az erős fertőzési nyomás következtében olyan kombinációt használni, melyben jelen van a felszívódó és a kontakthatású partner is.

Toleráns, vagy rezisztens fajták esetében elégséges csak kontakthatású növényvédő szer használata is: Pölöskei muskotály, Bianca, stb. Erős fertőzési nyomás esetén kisebb mértékig a rezisztens fajták is fertőződhetnek.

Felszívódó szereket a káros rezisztencia elkerülése végett minden esetben keverjük kontaktszerekkel (kén készítmények, Karathane).

Védekezésre a következő szerek valamelyikét javasoljuk felhasználni:
Falcon 460 EC, Folicur solo, Topas 100 EC, Szulfur 900 FW, Oleo-Szulfur SC, Systhane 12 E + Kristály IQ, Rubigan 12 EC, Karathane LC (piros környezetvédelmi besorolású), Talendo, Punch 40 EC, Thiovit Jet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az olajos készítmények a helyi nedvesítő hatásuk hosszabb ideig a felületen maradnak, így hatástartamuk is megnyúlik. A direkt termő szőlőkben a kén készítmények perzselő hatásúak.

Tabdi, Páhi, Orgovány, Izsák Orgovány felőli részén mediterrán klíma alakult ki, it még mindig kell peronoszpóra ellen védekezni, hogy a kialakult fertőzéseket lokalizáljuk. Itt célszerű a kombinált hatású szerek használata.
Egyéb helyeken nincs peronoszpóra veszély.

Megjelentek a júniusi és zöld cserebogarak.
A fertőzéstől függően foltokban tarrágást is okozhatnak, nem beszélve arról, hogy a tojásokból kelő lárvák milyen óriási kártételt okozhatnak a fiatal ültetvényekben a gyökerek elrágásával. Védekezni teljes felületen, vagy foltkezeléssel lehet a kártevők biológiájából adódóan. Naplementekor bebújik a növényzet lombozatába, ezért ott jól sebezhető a Basudin 600 FW, Match 050 EC, Thiodan 35 EC, Zolone 35 EC, Reldan 40 EC, sárga, zöld besorolású növ. Szerekkel, vagy a következő piros besorolású készítményekkel: Tagló, Decis 2,5 EC, Bulldock 25 EC, Karate Zeon 5 CS, Karate 2,5 WG, Enduro 258 EC.

Egyes ültetvényekben a meleg miatt megjelentek a takácsatkák is. Védekezésre az Envidor 240 SC, Magus 200 SC, Lannate 20 L, Flumite 200 szereket javasoljuk.

A hasznos élő szervezetek védelmére ügyeljünk! Lehetnek virágzó gyomok.

A hőmérséklet emelkedésével a talajok is felmelegednek, valamint az intenzív hajtásnövekedés nagy tápanyag felvétellel jár. Meg is látszik az ültetvényeken, hisz a vas-hiány tünetei egyre intenzívebbé vállnak.

A vasklorózis tüneti kezelésére javasoljuk lombon keresztül kijuttatni a Fitohorm készítmények közül a Fitoferr L-10 és Fitohorm 55 Fe anyagokat. Most aktuális a fürtkocsány bénulás ellen is védekezni, Mg tartalmú lombtrágyákat kell használni legalább 2 alkalommal, pl Fitohorm 24 Mg, mely magyar termék. A Zalagyöngye kiugróan érzékeny a Mg hiányra.

A Mg-hiány fürtkocsány bénulást okoz.

Izsák,2005.06.24.

Vezetőség
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szőlészet
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szőlészet:

Szüret 2005


     Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ehhez a hírhez nem lehet hozzászólni.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc