Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Mit mutat a műszer? Legfrissebb védekezési tanácsok

Szőlészet

NÖVÉNYVÉDELMI HELYZETKÉP ÉS TANÁCSADÁS az Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete és az előrejelző rendszer működtetésében résztvevő Hegyközségek tagjainak

5.

A szőlő a hűvös időjárás következtében még mindig virágzás kezdetén-közepén van. Ebben a fenológiai stádiumban a legérzékenyebb a különböző betegségekre, a növény egészségét most kell megalapozni.
Felhívom a termelők figyelmét, hogy a méhek látogatják a virágzó szőlő táblákat is. Virágzásban rovarölő szert ne használjunk, vagy méhkímélő technológiával az erre engedélyezett szereket alkalmazzuk!


A szőlőmoly fertőzés gyenge, legtöbb helyen az észlelési küszöb környékén van, kivéve Orgovány térsége, itt eléri a 2 %-ot, mely szintén kevés, nem indokolt a védekezés. Amennyiben helyenként mégis szükséges a védekezés, virágzó gyomok vannak, akkor is méhkímélő technológiát kell alkalmazni.

Ne feledkezzünk meg a bór tartalmú lombtrágyák alkalmazásáról (kötődés), főleg a Bianca lesz madárkás, hiánya esetén. 1-2 alkalommal célszerű most használni. Árban és hatásban jó a POLYBÓR 140.
Azokon a területeken, ahol az altalaj kötött, a sok (70 mm) csapadék következtében vas hiány alakult ki. Ennek pótlásáról gondoskodni kell! Később, száraz talaj esetében hosszabb távú megoldás az altalaj lazítás, most rövid távon kelát formájú, vas tartalmú lombtrágyát kell alkalmazni legalább 3 alkalommal. Használható a Fitohorm 55 Fe, Fitoferr L-10.
A Fitohorm Euro-Öko Szőlő lombtrágya nagy mennyiségben tartalmazza a vasat és a bórt is, használatával mindkettő elem hiányát meg tudjuk előzni.

A peronoszpóra fertőzés az esős idő hatására megerősödött. Tabdin június 9-én volt infekció, a tünet megjelenése június 16-ra várható, Szabadszálláson 2 infekció volt, június 9, és június 11.-én, itt június 16-18.-án lesz tünet, Jakabszálláson június 12.-én indult, Izsákon mindkét helyen június 11, és 12.-én indult fertőzés, átlagos időjárás esetén szintén június 16-18.-án lesznek tünetek. Szükség van a védekezésre. Száraz időjárás esetén meg lehet állítani a fertőzést kontakt készítménnyel is, további csapadék estén a felszívódó szerek használata javasolt.

A lisztharmat fertőzés valószínűsége 06.10-12 között mindegyik termelő helyen 100 % volt, most a száraz, szeles időjárás hatására lecsökkent 10 %-ra. A négy nappal ezelőtti valószínűsíthető fertőzést kell meggátolni, védekezésre szükség van.

A szürkepenész fertőzés lehetősége 06.09-12. között mindegyik helyen 100 % volt, valószínűleg az infekció be is következett, védekezés szükséges. A szőlőmoly L kelés folyamatos, most L-2-3 nagyságúak, már nehéz ellenük védekezni.

A felhasználandó szereket úgy kell kombinálni, hogy védelmet nyújtsanak a peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész ellen. Vannak kombinált hatású és hatóanyagonként összekevert készítmények, mindenki az ültetvénye és a gyakorlata szerint választhat.
A szisztemikus növényvédő szereket a rezisztencia elkerülése végett kombináljuk kontakt hatású anyagokkal ! A szőlő virágzásakor kerüljük a réz hatóanyagú készítmények használatát, mert perzselnek!
A folpet hatóanyag jó a peronoszpóra és a lisztharmat ellen is, kevés, nem kielégítő hatása van a lisztharmat ellen.

A következő növényvédőszerek használatát javasoljuk: Peronoszpóra: Cursate F, Dithane DG Neo-Tec, Tanos 50 DF, Electis 75 WG, Buvicid F, Quadris Max, Ridomil Gold 45 WP, Eclair 49 WG.
Lisztharmat: Falcon 460 EC, Folicur solo, Topas 100 EC, Szulfur 900 FW, Oleo-Szulfur SC, Systhane 12 E + Kristály IQ, Rubigan 12 EC, Karathane LC (piros környezetvédelmi besorolású), Talendo, Punch 40 EC, Thiovit Jet.
Az Electis 75 WG, Quadris Max, Eclair 49 WG mindhárom (peronoszpóra, lisztharmat, szürkepenész) betegség ellen használható.
Rovarok: Reldan 40 EC, Thiodan 35 EC, Basudin 600 EW, Avaunt 150 SC, Match 050 EC, Runner 2 F, Lannate 20 L.
A hasznos élő szervezetek védelmére ügyeljünk! 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szőlészet
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szőlészet:

Szüret 2005


     Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 2


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.12 másodperc