Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Hozzászólás az idei szőlőár körüli polémiához

Szőlészet

Szűcs János szövetkezeti tag emailban jutatta el véleményét a kialakult szőlőfelvásárlási árakkal kapcsolatban. A vezetőség egyetért a levélben megfogalmazott gondolatokkal.

Döbbenettel olvasom a borászatok felvásárlási árajánlatát, ezeket az árakat csak lopott szőlőért lehetne ajánlani. A gazdák nem lopják sem a napot, sem a szőlőt, hanem egy évet dolgoznak, fáradságot pénzt áldoznak az ültetvényre. A másik ember teljes semmibe vevése, amit a "borászat" művel az árakkal.

A legbecstelenebb dolog a másik ember szorult helyzetét kihasználni, mondhatnám ez szemérmetlen lopás, zsebmetszés. Most hol van az a kommandó, aki olyan hetykén tudja üldözni a zsebmetszőket, meg az idény munkát vállaló erdélyieket. Itt most bűntény történik sok-sok embert lopnak meg - nyilvánosan és szervezetten! Az állam meg szendén félrenéz, ezt fajta "piaci" szervezett bűnözést nem üldözi az ő szerveivel, azokkal inkább a "jól jövedelmező" fokozott közúti ellenőrzést (kaszálást) csináltat! Elvégre piacgazdaságban mindenki azzal foglakozik ami számára a legjobb profitot hozza, s főleg ha hatalma is van hozzá.

Más megközelítésben; ami itt történik az a beszolgáltatás, a padlás söprés modern demokratikus (privatizált) újra élesztése, csak most nem jön rendőr az állami végrehajtóval, hanem finoman, demokratikusan és főleg privatizáltan történik ez is.

Nem tudom, talán mindenkinek a szőlője - szimpla költség - 10 permetezés! - mellett - duplán termett ez évben, hogy fele árat akarnak fizetni. Vagy talán a borászat költségei szökkentek az egekbe és csak úgy tudják tartani az alacsony fogyasztói árakat, ha az alapanyagot fél áron veszik!? (Nekem a fagyok miatt 2002-ben harmada, tavaly pedig egy szem termésem sem volt. Az idén pedig az egy éves megújított szőlőm sem az igazán terem még. Így nem tudom, hogy mit fizettek 2003.-ban, de biztosan "arany árban" vették a szőlőt. (megj: cabernet franc ültetvényem van Szabadszálláson)

Szeretném, ha fenti kifakadásommal bátoríthatnám azt a mindenkiben lappangó érzést, hogy ez így nem jó. Tegyünk a kiszolgáltatottság ellen, ne engedjük, hogy ilyen szemérmetlenül a mi zsebünkbe is évről -évre bele nyúljon a "borlobby". (Tisztában vagyok azzal, hogy még nem vagyunk a tűréshatáron. Az elmúlt idő "nagy eredménye"; hogy sikerült lépésről -lépésre kialakítani egy nagyon türőképes gazdatársadalmat, és mindenki vissza is él ezzel a türelemmel meg azzal, hogy a gazdákban él a felelősség; a földet meg kell művelni (Ez így van tízezer éve és így is lesz, amíg lesz föld és lesz rajta egy gazda.) Nagyon rossz lesz, ha egyszer türelmüket vesztik és "minden mindegy" állapotba kerülnek , pedig ennek irányába hat minden politikai akarat).

De hát ugye , most is szüretelni kell;nem mehet pocsékba a termés. Aztán tavasszal új reménységgel - aki még megéli és még bírja - elkezd metszeni, és nem kivágni! Javaslom, hogy a szőlő telése alapján a hegyközségek és a TÉSZ-k már tavasszal közöljék a borászokkal és a nyilvánossággal, politikusokkal, hogy mi lesz az őszi szőlő ár, és ezt minden fórumon - minden szinten - terjesszék is. A témát folyamatosan napirenden kell tartani, (ezt reklámozni kell, őszre mindenki az hiszi az ő találta ki az árat). Gondolják meg; a sztárborászok valamelyike nap mint nap szerepel a médiában - nem is zúg a tömeg , hogy drága a bor - beszélnek róla, elhitetik, hogy micsoda nagy varázslat a bor.

Próbáljuk meg megfordítani az eseményeket, a szőlészek jelentsék be az őszi szőlő árat, a borászok majd csinálják az ellen hírverést, a téma nyilvánosságot kap. (Ne várjuk be míg ősszel ott a termés és annyit fizetnek amennyit akarnak. Veszteni nem lehet, nem lehet alábecsülni.....)

A téma , ha szárnyra kap élni fog, hiszen a szőlő és a szőlőművelő ember is csoda, csak ezt is hirdetni kell pl.a TÉSZ- nek, a hegyközségi szervezeteknek. Az újság cikkek, a tv műsorok megszületését elő lehet segíteni, a média meghívásával pl. a szőlő bimbó pattanásra, a szőlő virágzásra, az országban legelsőnek beérő szülőfürt leszakításáig, a legnagyobb fürtök versenyéig stb.sok ilyen "piacképes eseményt" lehet kreálni a média munkásainak , s ha az ilyen alkalmakra belekerül egy sánta birka a bográcsba meg, egy kis kostolóni való "szőlősgazda borából" az esemény hír értékű lesz. Sajnos a közvélekedést a média csinálják! Bár tévednék!)
Tudom, ez sincs ingyen, de ha minden hegyközségi tag és/vagy TÉSZ tag egy doboz cigaretta árát erre a célra felajánlja -működni fog.

Üdvözlettel:

Szűcs János
az Aranysárfehér szövetkezet tagja.
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szőlészet
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szőlészet:

Szüret 2005


     Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 14


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc