Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 Hungarikum borok és pezsgõk XIII. Országos versenye.

Borászat

Hungarikum borok és pezsgők 

XIII. Országos versenye.A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, az Izsáki Hegyközség és az Arany sárfehér Bor-és Pezsgőrend Közhasznú Egyesület immár XIII. alkalommal rendezte meg a Hungarikum borok és pezsgők országos versenyét. 

- Izsákon 2002 óta szervezzük a helyi, majd 2008-tól országos Hungarikum szőlőfajtákból készült borok versenyét. Az ötlet 13 éve a helyi Arany sárfehér szőlőfajta tiszteletére indult el térségünkben, és már hagyománynak tekinthető, hogy e rangos verseny minden évben Izsákon kerül megrendezésre.- Izsákot a „Sárfehér hazájaként” is emlegetik. A névadó, a helyi szőlőfajta, melyet a hagyomány szerint az 1800-as évek utolsó harmadában szelektált Szélesi József vincellér, Fejszés István Kadarka ültetvényében. Nagyfelületen először Csontvári Kosztka László, gyógyszerész, a nagy festőművész öccse, kezdte el az új szőlőfajtát termesztésbe vonni. Az elődök munkáságát a XXX. Sárfehér napok keretében felavatott emléktábla is őrzi az utókor számára.


- Az Arany sárfehérből készült bor 2006 óta Védett eredetű, 2012-től a Nemzeti értéktárban is szerepel. Rövidesen kihirdetésre kerül az Arany sárfehér borából készíthető Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű pezsgő is. 

- A tájékoztatókban a hivatalos meghirdetés a XIII. Hagyományos és Új nemesítésű Magyar Szőlőfajtákból Készült és Pezsgők Országos Versenyeként került feltüntetésre.

- Kettőség feloldása érdekében, csak megjegyzésként az új Hungarikum törvény még nem engedélyezi, hogy minden Hagyományos és Új nemesítésű Magyar szőlőfajtát hungarikumnak nevezzünk. A szőlészek – borászok azonban számos szőlőfajtánkat – talán nem is csak szakmai sovinizmusból – ugyancsak hungarikumként tartják számon. Nemzeti értéktárban még kevés régi magyar szőlőfajta szerepel.   

- A verseny célja a régi és újnemesítésű magyar  szőlőfajták  jó hírnevének felkeltése, megalapozása, megőrzése, a fogyasztókkal megismertetése volt és lesz a jövőben is.  

- Egyéniség sokszínűség jellemzi ezeket a fajtákat. Régi Hungarikum szőlőfajtákat nemzeti kincsnek tartjuk, megőrzésük a múlt értékeinek átmentését szolgálja. 

- Ezekre a fajtákra sok jót és rosszat is ellehet mondani, épp úgy, mint a világfajtákra. Itt van például az idei év, amikor minden fajta a tűréshatárának végéig kifeszítésre került a megpróbáltatásokban. A Kövidinka viszont normál védelem mellett is helyt áll, szemben a világfajtákkal pl. Chardonnay-val. Külön kell szólni a ma már emblematikus fajtánkról, mint a Cserszegi fűszeres, amely a legjobban sikerült tiszta viniféra fajta. Vagy azokról a borászatokról se feledkezzünk meg, akik a hungarikum fajtákból minden évben közel azonos nagy minőséget tudnak előállítani, úgy, mint az Ezerjó, Kövidinka, vagy most már mondhatjuk az Arany sárfehért készítő borászatokat is. A Kadarka és Kéknyelű, a Pintes termelőit, borászait, ugyan úgy kiemelhetjük. 

- Szerencsés lenne, mondjuk, gasztronómiai értékeinkkel párosítani, a magyar konyha specialitásaihoz hungarikumnak számító borokat ajánlani. E tekintetben is széles a skála, mert azonos fajtán belül is fellelhetők különbségek. Ma már eljutottunk oda, hogy a helyi vendéglátó egységeknél már rendelhetők a helyi speciális szőlőfajták borai.  

- Az eredményhirdetéskor különdíjak átadására is sor kerül. A legtöbb pontszámot elért bortermelőnek járó különdíjat, a legkiválóbb megye bora után járó díjat, Izsák Város külön díját a település legszebb bora címet, a legfiatalabb sikeres szőlész borász Arany sárfehér bora után az Arany sárfehér Bor és Pezsgőrend felajánlása alapján az egyesfogathajtó világbajnokság díjkiosztásával egyidőben adták át a felajánlók. 

- Ez évben az ország borvidékei közül benevezett régi-, és újnemesítésű magyar szőlőfajtákból készült borok és pezsgők bírálatán az érmes borok közül 11 arany, 29 ezüst és 12 bronz elismerés született. Ezek közül aranyérmes borok a következők.  

A fenti borok közül felajánlás alapján az alábbi borok különdíjban is részesültek.


Zenit 2014 Sopron arany Taschner Bor és Pezsgőház Kft

Királyleányka-Ezerjó pezsgő 2013 Mór arany Tálos Tamás

Cserszegi Fűszeres 2013 Borota arany Koch-Vin KFT

Ezerjó 2013 Soltvadkert arany Frittmann Testvérek Kft

Perle gyöngyözőbor 2013 Izsák arany Gedeon Birtok Kft

Királyleányka 2013 Mór arany Molnár Borház Kft

Kékfrankos rose 2013 Duna arany Gál Szőlőbírtok és Borászat

Arany Sárfehér pezsgő 2012 Izsák arany Royalsekt ZRt

Kadarka 2013 Borota arany Koch Vin KFT

Kékfrankos cuvée 2011 Kecskemét arany Dimenzió Borászati Kft

Hárslevelű 2012 Kecskemét arany Dimenzió Borászati Kft


A fenti borok közül felajánlás alapján az alábbi borok különdíjban is részesültek.


Zenit 2014 Sopron Taschner Bor és Pezsgőház Kft

"A legtöbb pontszámot elért bor” Különdíjat Lezsák Sándor, OGY-i képviselő a Parlament alelnöke adta át

 

Királyleányka-Ezerjó pezsgő 2013 Mór Tálos Tamás

MBOSZ külön díját kapta  

 

Cserszegi Fűszeres 2013 Borota Koch-Vin KFT

Megyei Közgyűlés Különdíját kapta  


Perle gyöngyözőbor 2013 Izsák Gedeon Birtok Kft

Izsák Város különdíját kapta  


Arany sárfehér minőségi pezsgő 2012 Izsák Royalsekt ZRt

Izsáki Hegyközség különdíját kapta.  


A legfiatalabb sikeres szőlész-borász

tanuló az Arany Sárfehér Bor és

Pezsgőrend különdíját kapta.


Köszönet minden szőlésznek, borásznak, akik beneveztek a borversenyre, és munkájukkal, tevékenységükkel hozzájárulnak a régi és új nemesítésű magyar szőlőfajták értékeinek bemutatásához, megőrzéséhez.


A szervezők nevében


Oreskó Imre 
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Borászat
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Borászat:

Zúzó-bogyózó eladó


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.11 másodperc