Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 Szent János napi újborszentelõ

Borászat
Az Arany Sárfehér bor –és Pezsgőrend Szent János napi újborszentelője a Birkás Bor és Pálinka házban

A korábbi hagyományt folytatva a Szent János napi újboráldást és -szentelőt 2011. december 27.-én a mos felavatott és felszentelt Szabadszállási Birkás Bor és Pálinkaházban tartottuk.
Az előző években a borszentelést az alábbi településeken és templomokban történt: 2007. Izsák Római Katolikus templom, 2008. Izsák Református templom, 2009. Ágasegyháza Római Katolikus templom. 2010 Orgoványi Református templom.


Az idei újborszentelésnek, újboráldásnak keretében tartottuk az új borrendi tagok avatását is. Az avatott új borrendi tagok névszerint, Aranyi László, Benyovszki Pál, Gucsi Andrea, Kovács András, Novák Ferenc, Töröcsik Tibor, akiknek ez úton is gratulálunk. Külön köszönjük a Magyarországi Borrendek Országos Szövetség Főtitkárának és a Kunsági Borbarát Hölgyek résztvevőinek, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket. Köszönetet mondunk a szabadszállási nagytiszteletű Máté Sándor református lelkész és Kiss József Római Katolikus plébános Uraknak, akik közösen végezték az igehirdetést, boráldást és a borszentelést. Köszönetet mondunk Berente János, Vlaszák József, Ósvay Gabriella termelőknek, a Birkás, a Gedeon birtok és a Helvécia-Izsák Szövetkezeti Borászati Pincészetenek, hogy a borszentelésre és kóstoltatásra az újboraikat elhozták, és bemutatták. A 2011-es évjárat minősége rászolgál a hálaadásra és áldásra. A hálaadás kötelez, a bor, mint a liturgia része, Krisztus vérét szimbolizálja. A termelő és a borász tudatos, együttes munkája, igényli a kegyelmet, ami nélkül nincs áldás a munka gyümölcsén, a szőlőből készült boron.

„A Szent János-napi boráldás eredetét Magyarországon a 15. századig vezethető vissza. A keresztény vallásban fontos szerepet betöltő szőlő és a bor több mint 500x szerepel a Bibliában. Legenda szerint Aristodemus pogány főpap mondta azt Szent Jánosnak, hogy akkor hisz Krisztusban, ha megissza a méreggel teli boroskelyhet. A mérget két gonosztevővel is megitatták, akik azonnal meghaltak. János a bor megáldása után: megitta a bort és életben maradt. Köpenyét a két halottra terítette, és azok feltámadtak. A pogányok hittek és megkeresztelkedtek. A magyar népi kalendáriumban december 27-e Szent János napja. A szőlősgazdák ezen a napon bort szenteltetnek, s minden hordóba öntenek belőle egy pár cseppet, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül. Több ezer évvel ezelőtt is tudták az emberek, hogy a bor az emberi boldogság egyik forrása. Fáradságos munkával ezért művelték szőlőültetvényeiket, készítették a présházakban türelemmel, szorgalommal, tudással a fehér- vagy vörösbort, ami „felvidítja az ember szívét”, ahogyan a Zsoltárok könyvében olvashatjuk. A színbor, „a szőlő vére, a mámorító ital” ahogyan Mózes ötödik könyvében olvassuk, felszabadítja bennünk, halandó emberekben a jóra való hajlamot, és a mértékkel fogyasztott mámorító ital mindnyájunkat vidámmá, boldoggá teszi, képessé arra, hogy jól s jót cselekedjünk. A szőlőtő termésében összeforr az égi gondoskodás és az emberi munka. A hívő ember számára mély üzenetet hordoz a szőlőből átnemesült bor: Jézus Krisztus megváltó művének beteljesítése előtt, az utolsó vacsora asztalánál szeretetének és szenvedésének jelét, a kenyér mellett, bor színében hagyta örökül az őt követők számára. A János-napi borszentelés egy olyan áldott pillanat, amikor a Teremtő szentesíti azokat a nemes alkotásokat, melyeket az Ő segítségével a föld ereje és az emberi tudás, sok-sok verejték és a szeretet tesz utolérhetetlen, egyedi és felemelő „teremtménnyé”.”


 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Borászat
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Borászat:

Zúzó-bogyózó eladó


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.10 másodperc