Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 Az Arany Sárfehér Bor - és Pezsgőrend

Borászat
Ez évben az orgoványi református templomban tartottuk a Szent János napi újborszentelőt.
Minden évben borrendünk nevéhez híven, más-más településen, ahol az Eredetvédett Arany sárfehért, Hungarikum fajtát termesztik ott tartjuk az újborszentelőt.
A hagyomány felelevenítésével a Borrendi tagjai, hegyközségi képviselők, szőlőtermelők boraikat oltár elé helyezve, rövid szertartás keretében szentelte meg Prózsa István református lelkész, és Nagy Nándor Római Katolikus plébános, akik közösen végezték az igehirdetést és szertartást.


Az orgoványi hívek az Isten tisztelet után kedves vendéglátásban részesítették a jelenlévőket.
Köszönjük az Orgoványi termelőknek, a Birkás, a Varga és a Helvécia-Izsák Szövetkezeti Borászati Pincészetnek hogy a borszentelésre és kóstoltatásra az újboraikat elhozták.
Minden évben borrendünk nevéhez híven, más-más településen, ahol az Eredetvédett Arany sárfehért, Hungarikum fajtát termesztik ott tartjuk az újborszentelőt.
Előző években a borszentelés az alábbi településeken és templomban történt:
2007. Izsák Római Katolikus templom, 2008. Izsák Református templom, 2009. Ágasegyháza Római Katolikus templom, 2010. Orgovány Református templom
A Szent János-napi boráldás eredete, története Magyarországon a 15. századig vezethető vissza. A keresztény vallásban fontos szerepet betöltő szőlő és a bor több mint 500x szerepel a Bibliában. A bor liturgia része, Krisztus vérét szimbolizálja.
Legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Szent Jánosnak, hogy akkor hisz Krisztusban, ha megissza a méreggel teli boroskelyhet. A mérget két gonosztevővel is megitatták, akik azonnal meghaltak. János a bor megáldása után: megitta a bort és életben maradt. Köpenyét a két halottra terítette, és azok feltámadtak. A pogányok hittek és megkeresztelkedtek.

A magyar népi kalendáriumban december 27-e Szent János napja. A szőlősgazdák ezen a napon bort szenteltetnek, s minden hordóba öntenek belőle egy pár cseppet, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül.
Azért gyűltek egybe országunk e kitüntetett helyén, hogy Szent János ünnepén, méltó módon
Több ezer évvel ezelőtt is tudták az emberek, hogy a bor az emberi boldogság egyik forrása. Fáradságos munkával ezért művelték szőlőültetvényeiket, készítették a présházakban türelemmel, szorgalommal, tudással a fehér- vagy vörösbort, ami „felvidítja az ember szívét”, ahogyan a Zsoltárok könyvében olvashatjuk. (104:14–15)
A színbor, „a szőlő vére, a mámorító ital” ahogyan Mózes ötödik könyvében (32:14) olvassuk, felszabadítja bennünk, halandó emberekben a jóra való hajlamot, és a mértékkel fogyasztott mámorító ital mindnyájunkat vidámmá, boldoggá teszi, képessé arra, hogy jól s jót cselekedjünk.
A szőlőtő termésében összeforr az égi gondoskodás és az emberi munka. A hívő ember számára mély üzenetet hordoz a szőlőből átnemesült bor: Jézus Krisztus megváltó művének beteljesítése előtt, az utolsó vacsora asztalánál szeretetének és szenvedésének jelét, a kenyér mellett, bor színében hagyta örökül az őt követők számára.
A János-napi borszentelés egy olyan áldott pillanat, amikor a Teremtő szentesíti azokat a nemes alkotásokat, melyeket az Ő segítségével a föld ereje és az emberi tudás, sok-sok verejték és a SZERETET tesz utolérhetetlen, egyedi és felemelő „teremtménnyé”.
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Borászat
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Borászat:

Zúzó-bogyózó eladó


     Hír értékelése
Értékelés: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc