Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

 arhiválandó: Mit mutat a műszer?

Szőlészet

NÖVÉNYVÉDELMI HELYZETKÉP ÉS TANÁCSADÁS
az Arany sárfehér Szőlő és Bortermelők Szövetkezete és az előrejelző rendszer működtetésében résztvevő Hegyközségek tagjainak

12.Július végén országos esőzés volt 5 napon keresztül. Izsákon aug.4.-én, Szabadszálláson aug. 9-én esett helyi eső. A páratartalom mindenhol éjszaka megközelítette a 100%-ot 4-5 órán keresztül. A szőlőlevelek vízborítottsága meghaladta a kritikus szintet. Ezek a tényezők határozták meg a szőlő növényegészségügyi állapotát. 1héttel ezelőtt még ezért javasoltuk a sziszetmikus szerek használatát. A peronoszpóra spóraképzés folyamatos, a védekezést még nem szabad abbahagynunk.

A helyi csapadék miatt Izsákon és Szabadszálláson erősebb peronoszpóra fertőzés alakult ki. Ezeken a területeken frekventáltan ügyeljünk a permetezési fordulók betartására, mert a fertőzési nyomás folyamatos és erős.

A kontakt növényvédő szerek használata már elegendő. Részesítsük előnybe a réz tartalmú szerek használatát, pl.: Rézoxiklorid 50WP, Cuprosan, Bordói Por, Vegesol R, Cuproxat FW, Champion 50 WP. A várható csapadékos párás időjárás miatt 7-8 naponként javasoljuk a permetezési forduló betartását. Így meg tudjuk előzni, hogy szept. elejére a fiatal hajtások a peronoszpóra penészgyeptől fehérek legyenek. Ezzel a jövő évi peronoszpóra fertőzési nyomást is csökkentjük. Az időjárás és a növényvédelmi helyzet figyelembe vételével a jól kezelt ültetvényekben még 2 kezelést javaslunk.

A lisztharmat fertőzési nyomás júl. 26 óta erős, folyamatosan 100%-os. Ellene a peronoszpórával együtt rendszeresen védekezzünk. Használhatjuk a piros környezetvédelmi besorolású Karathane LC-t, válogathatunk a sok kén készítményből : Microthiol Special, Nikekén 800 FW, Szulfur 900 FW, Thiovit Jet, Kumulus S, stb.

A gomba fertőzése nyomán létrejött sérves bogyókon megjelenik a szürkepenész és akkor olcsó szőlőnk sem lesz, mert szüretre tönkremegy. Egy kezelést még javaslunk szisztemikus + kontakt szerrel pl.: Contaf + Oleoszulfur. A következőkben már elegendő a csupán kontakt lisztharmat ellenei szer. Az olajos készítményekben a növényi olaj nagyban javítja a hatékonyságot és a tartósságot. Ilyen készítmények még: Vegesol eReS, R, Olajos Rézkén.

A szürkerothadás fertőzési nyomása gyenge, de július 26. óta folyamatos. Eddig ezért javasoltuk folyamatosan a folpet hatóanyag használatát. Amennyiben nincs bogyó sérülésünk jég, szőlőmoly, lisztharmat következtében, nem kell ellene védekeznünk. Ügyeljünk rá, hogy a folpet gátolja a must forrását, 28 nap az élelmezésegészségügyi várakozási ideje.

Szürkepenész ellen szükség esetén használható: Teldor 500 SC, Ronilan 50 DF, Rovral 25 FW, Sumilex 50 WP, stb. Ez ellen a betegség ellen preventíven, megelőző jelleggel tudunk hatékonyan védekezni, egy kialakult járványt nem lehet megszüntetni.

A szőlőmolyok ellen jelen pillanatban nem szükséges védekeznünk, nincs olyan fenológiai állapotban és mennyiségben a tarka – és nyerges szőlőmoly. Itt tudunk spórolni.

Amennyiben tápanyagzavarunk van és korrigálni akarjuk lombtrágyával, csak magas K tartalmút válasszunk, különben a szőlő vessző beérését késleltetjük. Költségtakarékos, ha Káliumszulfát műtrágyát 0,5 %-os töménységben keverünk a permetléhez. A bordói lé nem keverhető semmivel, az olajos készítményekkel végezzünk próba keverést.

Szőlő fitotechnikai művelet a csonkázás. Amennyiben még nem csináltuk meg, ne késlekedjünk. Jobb lesz a növényvédő szerek hatékonysága, cukrosabb lesz a szőlőnk. Eredményes munkát kívánunk, őrizzük meg a szőlő jó minőségét, minél kevesebb okot adjunk a felvásárlóknak a szőlő ár lenyomására. Úgy is találnak. NE FELEDJÜK, JÓ ÁRAT CSAK AZ EGÉSZSÉGES SZŐLŐ UTÁN VÁRHATUNK.
 
     Belépés
Felhasználónév

Jelszó

Még nem vagy tag? Regisztrálj, ingyenes!

     Kapcsolódó linkek
· Több hír: Szőlészet
· Több hír: administrator


Legolvasottabb hír ebben a rovatban:
Szőlészet:

Szüret 2005


     Hír értékelése
Értékelés: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a hírt:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz


     Parancsok

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.13 másodperc