Főoldal

     Arany Sárfehér

·Arany sárfehér

·Elérhetőségünk

·Ajánlataink     Modulok
· Főoldal
· Arany sárfehér
· Archív hírek
· Elérhetőségünk
· Keresés
· Leírások
· Linkek
· Rovatok
· Statisztika
· Szavazások
· Személyes adataid
· Szövetkezetünkről
· Top 10

     Ki olvas minket?
Jelenleg vendég és regisztrált tag olvas minket.

Névtelen látogató vagy. Ingyenesen regisztrálhatsz itt!

     Elérhető nyelvek

Az Arany sárfehér eredete


1873-ban Szélesi József vincellér szelektálta egy Kadarka ültetvényben, ezért feltételezték, hogy a Fehér Kadarka változata. A szelektálástól kezdve Fejszés István volt nagy terjesztője a fajtának. Az Izsáki sárfehér nevet a fajta kezdettől fogva az Izsáki szőlőtermesztőktől kapta. Fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár találó névválasztás. A Somlói borvidéken termesztett Sárfehértől független, teljesen más fajta. Később Kostka László, - Csontvári Kostka Tivadar festőművész öccse - izsáki gyógyszerész volt nagy apostola termesztésének. „Kostka László szűkebb hazájában Izsákon vezette be a róla elnevezett szőlőművelési módot, melyet telepén kísérletezett ki és mutatott be a helyi és az ország különböző részeiről érkező szőlőtermelőknek.
A peronoszpóra leküzdésére elsőként alkalmazta a rézmészpor készítményt, melyet itthon és Párizsban is szabadalmaztatott. Ennek köszönhetően az erősen peronoszpórás év ellenére is 263q szőlőt szüretelt holdanként, ami hektárba számolva 457q-nak felel meg és az óta is világrekordnak, számít. Az Izsáki sárfehér ismert csemegeszőlőként, mint Aranysaszla nagy mennyiségben került kiszállításra Németországba. A 3o-as években, évente több mint 3ooo vagonnal egysoros ládákban, cizelláltan került kiszállításra kezdetben csemegeszőlőként, majd később a kinti pezsgő üzem, pezsgőalapnak használta az Izsáki Sárfehért.

Az Izsáki Sárfehér Izsáki elnevezését, a fajtanév rövidítését Német Márton ampelográfus vezette be 1967-ben és a fajtajegyzékben is így szerepelt. A rövidített fajta nevének megváltoztatása, hosszú procedúra után 1999. december 13.-án véglegesítődött. Az OMMI főosztályának a fajta jegyzék módosítás javaslatával az FVM meghozta határozatát. Az ,,Izsáki,, szőlőfajta nevét ,, Arany sárfehér ,, - névre változtatta.
A korábbi probléma – eleget téve az EU elvárásoknak is – megoldódott, a fajta neve véglegesítődött, a térségben a fajtát termesztő települések és az Izsákiak számára is remélhetően megnyugtató formában.

© Arany sárfehér Szövetkezet . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2005-11-10 (2252 olvasás)

[ Vissza ]
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre

Minden jog fenntartva © 2002 PHP-Nuke.
Ez a weboldal a PHP-Nuke Web portál rendszer segítségével jött létre, mely a GNU/GPl licensze alatt áll.
Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével is: backend.php vagy az ultramode.txt
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Oldalkészítés: 0.09 másodperc